Bili

De zakelijke website

Vaststellingsovereenkomst aangeboden gekregen? Dit betekent het!

De grootste nachtmerrie voor veel mensen is het verliezen van hun baan. Dit is volkomen te begrijpen aangezien je hiermee niet alleen je maandelijks inkomen verliest, maar ook je dagbesteding en je sociale contacten. Iets dat een groot impact op je mentale gezondheid heeft en daardoor niet in de koude kleren gaat zitten. Wanneer je onvrijwillig ontslagen bent dan is de kans ontzettend groot dat je een vaststellingsovereenkomst aangeboden hebt gekregen. Maar wat betekent dit nou precies? Lees snel verder en voorkom dat je binnenkort voor vervelende verrassingen komt te staan!

 

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Hoogstwaarschijnlijk zegt het je niets, maar een vaststellingsovereenkomst is niets meer dan een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken komen te staan die jij en je werkgever hebben gemaakt over het beëindigen van jouw dienstverband. Om het rechtsgeldig te maken, moeten zowel jij als je werkgever de vaststellingsovereenkomst ondertekenen. In de praktijk wordt de term beëindigingsovereenkomst ook gebruikt. Na het ondertekenen heb je twee weken de tijd om je eventueel te bedenken over de gemaakte afspraken. Is deze periode verstreken? Dan is de vaststellingsovereenkomst juridisch bindend en kom je er niet meer onderuit.

 

De situaties waarin een beëindigingsovereenkomst wordt gebruikt

Wist je dat het mogelijk is om op verschillende manieren ontslagen te worden? In vrijwel alle gevallen gaat dit in goede harmonie, maar het ontslag op staande voet komt nog regelmatig voor. In sommige gevallen moet een ontslag zelfs via het UWV of de rechter afgedwongen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ontslag zonder goeie redenen. Om hoge kosten te voorkomen kiezen veel werkgevers er tegenwoordig voor om een werknemer te ontslaan met behulp van een vaststellingsovereenkomst. Dit noemt men een ontslag met wederzijds goedvinden, omdat er veelal onderhandeld moet worden over het uiteindelijk ontslag.

 

De onderwerpen die aan bod komen in een vaststellingsovereenkomst

Wat er precies in een beëindigingsovereenkomst staat verschilt natuurlijk per situatie. Over het algemeen gaat het om bepaalde voorwaarden die je afspreekt met je werkgever over je ontslag. Deze afspraken kunnen gaan over:

  • Je ontslagreden;
  • De einddatum van je dienstverband;
  • De hoogte van je ontslagvergoeding;
  • De invloed van een eventueel concurrentiebeding;
  • Het inleveren van bedrijfseigendommen.

 

Laat je adviseren door een juridisch adviseur bij twijfel

Wanneer je voor het eerst een vaststellingsovereenkomst onder je neus krijgt, dan is het belangrijk om te onthouden dat het nooit slim is om meteen deze schriftelijke overeenkomst te ondertekenen. Je hebt namelijk het recht om te onderhandelen over deze overeenkomst en vaak is het wel mogelijk om er uiteindelijk betere voorwaarden uit te slepen. Laat je daarom bij twijfel altijd adviseren door een juridisch adviseur, zodat je altijd de beste uitkomst bereikt voor jezelf!